nl

Bijenhotel

Bijenhotel

Wij hebben Imker Arjo van der Padt, kunnen strikken om een aantal bijenkasten in onze fruitweide te plaatsen. Afgelopen week was het eindelijk zover. Nadat de bijen in Nuth geacclimatiseerd waren kregen de kasten in onze boomgaard een vaste plek. Arjo houdt al een aantal jaren bijen aan de Prickart in Bocholtz. Een bij vliegt, vanaf vroeg in het voorjaar van 200 m tot 2 km in de zomer, uit zijn kast om nectar te zoeken. Hoe korter ze bij een fruitgaard staan hoe beter. Nu het voedsel binnen handbereik is hopen wij dat ons bijenhotel straks zowel een goede fruit- alsook een goede honingoogst oplevert.

HET NUT VAN DE HONINGBIJ

Honingbijen leveren was en honing. Dat is het directe nut van bijen.
Bij het verzamelen van nectar en stuifmeel vliegt de bij van bloem naar bloem. Een deel van het stuifmeel blijft hierbij aan het behaarde lichaam en de pootjes kleven en zorgt voor de bestuiving van een volgende bloem.
Doordat bijen ‘bloemvast’ zijn, ze vliegen op de bloemen van één plantensoort zolang daar voedsel te halen is, zijn ze uitermate geschikt voor de bestuiving van appel, peer, pruim en kers, maar ook voor bramen, aardbeien en bessen.